Knjiga "Svetišta hrvatskoga naroda"

24. srpnja 2022.

Knjiga

Autor Tomislav Krušlin u knjizi »Svetišta hrvatskoga naroda« prikazuje duhovno i umjetničko blago hrvatskih svetišta.

Na početku knjige donosi pregled teritorijalnog ustroja Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, a potom detaljno razrađuje pojam svetišta i hodočašća prikazujući ih u današnjem shvaćanju i kroz povijest religija i Katoličke Crkve. Potom prikazuje pojedina nacionalna te (nad)biskupijska svetišta u podjeli kroz metropolije i dvije samostalne biskupije (Zadarska nadbiskupija i Vojni ordinarijat).

Tako prikazana, u slici i riječi, sa zabilježenim početcima i razvojem, s opisom značajnijih događaja koji su se u njima dogodili, bilo na biskupijskoj, metropolijskoj ili nacionalnoj razini, pružaju ne samo obilje informacija nego čitatelju omogućuju novi pogled u snagu vjere hrvatskoga puka i bogatstvo mjesta na kojima Bog djeluje na poseban način. Na kraju knjige nalazi se pojmovnik i bibliografija kojom se autor koristio pri pisanju djela.

Uz velik broj faktografskih podataka knjiga donosi i velik broj fotografija koje su čitatelju svojevrsna memorabilia, ali mu ostavljaju i mogućnost vlastite interpretacije pojedinog svetišta s obzirom na njegovu povijesnu vrijednost, postojeće artefakte i izričaje hodočasničke vjere, a koji su pomno zastupljeni u knjizi.

Prema riječima recenzenta dr. Denisa Barića: »Istančana prijemljivost jezika kojim je knjiga napisana, fluidnost i jednostavnost stilske forme samo su neke od karakteristika napisane knjige koja svoje bogatstvo razotkriva ne samo u broju stranica, već i u sadržaju, ali i u poštovanju pred svakim svetištem, želeći čitatelju otkriti neotkriveno, potaknuti govor, usmjeriti mu korak ili ga, pak ponukati da 'progovori' šutnjom.«

Glas Koncila

Knjiga se može kupiti u župnom uredu po promotivnoj cijeni od 220 kn (u knjižari Glasa Koncila je 275 kn).

TAGOVI: knjiga

DANAS U ŽUPI

17:00 prikupljanje suhe hrane i higijenskih potrepština za najugroženije župljane
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1
18:30 večernja misa
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1
19:00 euharistijsko klanjanje
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1

RASPORED MISA I POBOŽNOSTI

Nedjeljom - u školi:
09:00 župna misa
11:00 obiteljska misa
18:30 misa s mladima
Radnim danom
(osim ponedjeljka)
- u Pastoralnom centru:
18:00 krunica
18:00 prilika za ispovijed
18:30 misa
Subotom
- u Pastoralnom centru:
07:30 misa
Euharistijsko klanjanje: četvrtkom od 19 do 19,30 sati, petkom cjelonoćno.
Ispovijed: pola sata prije mise.

ŽUPNI OGLASI | LISTIĆ

br. 619 | god. 14. |17.9.2023

listic

Župni ured otvoren je od utorka do petka od 17 do 18 sati.