Povijest Župe

Mi, udovoljavajući želji Našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženimi da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. 

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega Alojzija Stepinca, pred gotovo milijun vjernika, hodočasnika iz naše domovine i iz svijeta. Nepune pola godine kasnije, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dekretom od 10. veljače 1999. godine, osnovao je prvu Župu posvećenu bl. Alojziju Stepincu u Zagrebačkoj nadbiskupiji, na Trnjanskoj Savici.

Župa je nastala diobom dviju Župa: Krista Kralja na Krugama i Sv. Obitelji na raskršću Držićeve i Vukovarske avenije. Kakva li slučaja?! Upravo te dvije Župe osnovao je pred početak Drugog svjetskog rata kardinal Alojzije Stepinac. Granice Župe su: na sjevernoj strani Slavonska avenija, na južnoj strani rijeka Sava, na istočnoj strani Avenija Marina Držića i na zapadnoj strani Križna ulica. Prema dekretu, Župa slavi svojega zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, 3. listopada, na dan kada je proglašen blaženim. Teritorijalno Župa nije velika jer zauzima praktično jednu gradsku četvrt, ali je broj stanovnika velik. Na području Župe danas stanuje preko 10 000 ljudi, od čega je većina vjernika, oko 7000.

Rad nove Župe stvarno je započeo 3. listopada 1999. Prvi upravitelj Župe bio je vlč. Dragutin Cerovečki (od 3. listopada 1999. do 16. studenoga 2008.). Kako nova Župa nije imala nikakav vlastiti prostor ni za bogoslužje, ni za smještaj župnika, a ni Župnoga ureda, velikodušnošću susjedne Župe Krista Kralja i posebice njezina župnika vlč. Alojzija Žlebečića dana je novom župniku na korištenje kuća u Starotrnjanskoj ulici 46c, na području Župe Krista Kralja, u kojoj je do daljnjega bio smješten i župnik i Župni ured, a odvijale su se kateheze, probe zborova i ostale župne aktivnosti. Privremeno rješenje za nedjeljna bogoslužja nađeno je u predvorju OŠ Jure Kaštelana, koje je dogovorom između Ministarstva prosvjete i športa i Gradskog ureda za obrazovanje i šport stavljeno na raspolaganje Župi.

Vlč. Vjekoslav Jakopović bio je župnik Župe od 16. studenoga 2008. do 23. kolovoza 2012. I on je bio smješten u Starotrnjanskoj ulici, sve dok se nije urušio dio stropa u podrumskoj vjeronaučnoj dvorani. Otada se sva aktivnost odvijala u istoj kući, ali u dnevnom boravku stana u kojemu je župnik boravio. Stanje je bilo neodrživo. Radnim danom svete su mise i dalje bile u crkvi Krista Kralja, a nedjeljom i blagdanom u školi.

Za desetu obljetnicu Župe Nadbiskupija je ustupila Župi prostor u ulici Zvonimira Rogoza 1-3, namijenjen za Pastoralni centar, do izgradnje crkve. U sklopu Pastoralnoga centra valjalo je neprikladan prostor posve preurediti, prilagoditi za potrebe Župe i prikladno opremiti. Tako se uređivala i opremala kapelica, dvorana za vjeronauk i druge potrebe, stan za župnika i Župni ured. Te je prostorije 9. listopada 2011., nakon mise u školi, blagoslovio kardinal Josip Bozanić i one su otada ''u funkciji''. Premještajem Župnoga ureda i župnika u ovaj prostor Župa se stvarno osamostalila i prodisala u svojemu makar malom prostoru i konačno bila svoja na svome. Nedjeljom i blagdanom svete mise i dalje su u OŠ Jure Kaštelana, ali radnim danom u kapelici Pastoralnoga centra, župljanima na dohvat ruke.

Vlč. Antun Vukmanić župnik je od 23. kolovoza 2012. do danas. Postojeći Pastoralni centar, danas često premalen, postao je središte mnogobrojnih župnih, posebno molitvenih aktivnosti. Borba za izgradnju župne crkve traje i dalje, preko 20 godina. Naš trenutni pastoralni rad možete istražiti na našim župnim stranicama i društvenim mrežama, ili - još bolje - dođite, upoznajte nas i pridružite nam se!

DANAS U ŽUPI

09:00 župna misa
OŠ Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A
11:00 obiteljska misa
OŠ Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A
16:30 zbor mladih
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1
18:30 misa s mladima
OŠ Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A

RASPORED MISA I POBOŽNOSTI

Nedjeljom - u školi:
09:00 župna misa
11:00 obiteljska misa
18:30 misa s mladima
Radnim danom
(osim ponedjeljka)
- u Pastoralnom centru:
18:00 krunica
18:00 prilika za ispovijed
18:30 misa
Subotom
- u Pastoralnom centru:
07:30 misa
Euharistijsko klanjanje: četvrtkom od 19 do 19,30 sati, petkom cjelonoćno.
Ispovijed: pola sata prije mise.

ŽUPNI OGLASI | LISTIĆ

br. 654 | god. 15. | 19.5.2024.

listic

ŽUPNI URED

Župni ured otvoren je od utorka do petka od 17 do 18 sati.