Onama

Doselili ste se u Župu?


Doselili ste se na teritorij naše Župe?

Ili tu već stanujete, ali ste odlučili sudjelovati u životu Župe?

Dobrodošli!

Pozivamo vas da nas posjetite u Pastoralnom centru. Molimo, ispunite prijavnicu s osnovnim podacima.

 Prijavnica za novu obitelj

Povijest Župe

Mi, udovoljavajući želji Našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženimi da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. 

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega Alojzija Stepinca, pred gotovo milijun vjernika, hodočasnika iz naše domovine i iz svijeta. Nepune pola godine kasnije, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dekretom od 10. veljače 1999. godine, osnovao je prvu Župu posvećenu bl. Alojziju Stepincu u Zagrebačkoj nadbiskupiji, na Trnjanskoj Savici.

Župa je nastala diobom dviju Župa: Krista Kralja na Krugama i Sv. Obitelji na raskršću Držićeve i Vukovarske avenije. Kakva li slučaja?! Upravo te dvije Župe osnovao je pred početak Drugog svjetskog rata kardinal Alojzije Stepinac. Granice Župe su: na sjevernoj strani Slavonska avenija, na južnoj strani rijeka Sava, na istočnoj strani Avenija Marina Držića i na zapadnoj strani Križna ulica. Prema dekretu, Župa slavi svojega zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, 3. listopada, na dan kada je proglašen blaženim. Teritorijalno Župa nije velika jer zauzima praktično jednu gradsku četvrt, ali je broj stanovnika velik. Na području Župe danas stanuje preko 10 000 ljudi, od čega je većina vjernika, oko 7000.

Rad nove Župe stvarno je započeo 3. listopada 1999. Prvi upravitelj Župe bio je vlč. Dragutin Cerovečki (od 3. listopada 1999. do 16. studenoga 2008.). Kako nova Župa nije imala nikakav vlastiti prostor ni za bogoslužje, ni za smještaj župnika, a ni Župnoga ureda, velikodušnošću susjedne Župe Krista Kralja i posebice njezina župnika vlč. Alojzija Žlebečića dana je novom župniku na korištenje kuća u Starotrnjanskoj ulici 46c, na području Župe Krista Kralja, u kojoj je do daljnjega bio smješten i župnik i Župni ured, a odvijale su se kateheze, probe zborova i ostale župne aktivnosti. Privremeno rješenje za nedjeljna bogoslužja nađeno je u predvorju OŠ Jure Kaštelana, koje je dogovorom između Ministarstva prosvjete i športa i Gradskog ureda za obrazovanje i šport stavljeno na raspolaganje Župi.

Vlč. Vjekoslav Jakopović bio je župnik Župe od 16. studenoga 2008. do 23. kolovoza 2012. I on je bio smješten u Starotrnjanskoj ulici, sve dok se nije urušio dio stropa u podrumskoj vjeronaučnoj dvorani. Otada se sva aktivnost odvijala u istoj kući, ali u dnevnom boravku stana u kojemu je župnik boravio. Stanje je bilo neodrživo. Radnim danom svete su mise i dalje bile u crkvi Krista Kralja, a nedjeljom i blagdanom u školi.

Za desetu obljetnicu Župe Nadbiskupija je ustupila Župi prostor u ulici Zvonimira Rogoza 1-3, namijenjen za Pastoralni centar, do izgradnje crkve. U sklopu Pastoralnoga centra valjalo je neprikladan prostor posve preurediti, prilagoditi za potrebe Župe i prikladno opremiti. Tako se uređivala i opremala kapelica, dvorana za vjeronauk i druge potrebe, stan za župnika i Župni ured. Te je prostorije 9. listopada 2011., nakon mise u školi, blagoslovio kardinal Josip Bozanić i one su otada ''u funkciji''. Premještajem Župnoga ureda i župnika u ovaj prostor Župa se stvarno osamostalila i prodisala u svojemu makar malom prostoru i konačno bila svoja na svome. Nedjeljom i blagdanom svete mise i dalje su u OŠ Jure Kaštelana, ali radnim danom u kapelici Pastoralnoga centra, župljanima na dohvat ruke.

Vlč. Antun Vukmanić župnik je od 23. kolovoza 2012. do danas. Postojeći Pastoralni centar, danas često premalen, postao je središte mnogobrojnih župnih, posebno molitvenih aktivnosti. Borba za izgradnju župne crkve traje i dalje, preko 20 godina. Naš trenutni pastoralni rad možete istražiti na našim župnim stranicama i društvenim mrežama, ili - još bolje - dođite, upoznajte nas i pridružite nam se!

Bl. Alojzije Stepinac

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.

Po njegovu zagovoru udijeli nam milost
što skorije izgradnje naše Župne crkve.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

SAZNAJTE VIŠE O BL. ALOJZIJU STEPINCU:

KARDINAL KUHARIĆ ZA ISTINU O STEPINCU:

20 godina Župe u slikama

U sklopu središnje proslave 20. rođendana naše Župe, u listopadu 2019. godine održan je, uz prigodnu prezentaciju "povijesnih" fotografija, kratki prikaz naše povijesti, u tri dijela:

  1. počeci rada Župe
  2. višestruki napori oko izgradnje crkve i uređenje Pastoralnog centra
  3. redoviti život Župe

Danas, na 60. obljetnicu Zaštitnikove smrti, objavljujemo tada prikazani "podsjetnik u slikama". Možete ga pogledati ovdje i na Facebook stranici Župe.
Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!

Gradnja crkve

{"kategorija":['župne obavijesti','osvrt'], "tag":['gradnja crkve']}

Župna tijela

ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

Župno pastoralno vijeće (ŽPV) je župnikovo savjetodavno i djelatno tijelo koje proučava, planira, usklađuje, priprema i provjerava izvođenje pastoralnog rada u Župi. Rad ŽPV-a resi zajednička briga za dobro Crkve, otvorenost evanđeoskom duhu, potpuno prihvaćanje nauka i discipline Crkve, neprestano nastojanje oko rasta u crkvenom i misionarskom duhu te suradnja i sudjelovanje svih župljana u aktivnostima Župne zajednice tako da nova evangelizacija što više prožima vjernički život i djelovanje. 

Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije od 6. srpnja 2018., na sljedećih pet godina potvrđeni su predloženi i izabrani članovi drugog saziva ŽPV-a naše Župe.

Članovi ŽPV-a:

Katarina Aladrović Slovaček Mirko Karačić
Ivana Bosnić Ivan Katić
Lea Bukovec Domagoj Pavlović
Igor Cerruti Ivan Radoš
Lucija Čop Anđelka Saik
Lili Gracin Ljubica Vuletić Marjanović
Erna Grečl Marija Znika
Igor Herceg Antun Vukmanić

ŽUPNO EKONOMSKO VIJEĆE

Župno ekonomsko vijeće (ŽEV) je prema kanonu 537. Zakonika kanonskog prava ustanovljeno od župnika kao tijelo sudjelovanja vjernika u upravljanju Župnim ekonomskim dobrima (Pravilnik ŽEV-a, čl. 1.). 

Članovi ŽEV-a:

Antun Vukmanić
Zoran Bračun
Ivan Katić
Nenad Matković

ODBOR ŽUPNOG CARITASA

Župni Caritas je pastoralno tijelo naše Župe. On je organizirana kršćanska ljubav svih župljana. Zadaća mu je objediniti dobročinstva župljana i pomoći da naša vjera bude ljubavlju djelotvorna.

Članovi Odbora župnoga Caritasa:

Ime i prezime Služba
Anđelka Saik voditeljica
Ivica Katić zamjenik voditeljice
Tajana Klapan zapisničarka
Đurđa Turk blagajnica
Katarina Lovričević članica
Nevenka Petroci članica
Jelena Matanić članica
Zainteresiran si za život naše župne zajednice?

Kateheza

 

Susreti

 

Služenje

 

Pobožnosti

  • Svladao te umor pred kraj radnog tjedna? Odmori se u susretu s Isusom na euharistijskom klanjanju četvrtkom!

  • Svega ti je dosta, trebaš mir, tišinu, blizinu Nekoga tko te razumije, sluša, tješi - i ljubi? Provedi nešto više vremena u tišini s Isusom, svakoga prvog petka na cjelonoćnom klanjanju! Kapela je otvorena cijelu noć…

 

Sakramenti

  • Ne možeš do crkve zbog bolesti ili starije dobi? Isus može - i žarko želi - doći k tebi! Dogovori posjet svećenika, svakoga prvog petka u mjesecu ili po dogovoru.

  • Duša ti se ulijenila, prašina se nakupila, a ljubav prema Bogu i bližnjima (skoro se) ugasila? Vrati se kući, dobri te Otac čeka u sakramentu pomirenja.

  • Trebaš novu snagu, ljubav i duhovnu hranu za ustrajnost u životu? Dođi na svetu misu, osobito nedjeljom!

 

Zainteresiran si za život naše župne zajednice?

Prati nas na župnoj mrežnoj stranici, društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube), a onda se ohrabri, dođi i vidi, i ostani u Božjoj obitelji!

Letak u PDF-obliku.

Letak u PDF obliku

DANAS U ŽUPI

06:00 misa zornica
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1

RASPORED MISA I POBOŽNOSTI

Nedjeljom
- u Pastoralnom centru:
07:30 rana misa
08:45 jutarnja misa
10:00 župna misa
11:15 obiteljska misa
18:30 misa s mladima
Prilika za ispovijed tijekom prve tri jutarnje mise.
Radnim danom
- u Pastoralnom centru:
18:00 krunica
18:00 prilika za ispovijed
18:30 misa
Subotom
- u Pastoralnom centru:
07:30 misa
Euharistijsko klanjanje: četvrtkom od 19 do 19:30 sati, petkom cjelonoćno.

ŽUPNI OGLASI | LISTIĆ

br. 578| god. 13. | 4.12.2022.

listic

ŽUPNI URED

Župni ured otvoren je od utorka do petka od 17 do 18 sati i po dogovoru.