Euharistija

O sveta gozbo na kojoj se Krist blaguje,
slavi se spomen muke njegove,
duša se napunja milosti
i daje nam se zalog buduće slave.

                                          sv. Toma Akvinski

ŠTO JE SVETA MISA - EUHARISTIJA?

  • „Žrtva po kojoj žrtva križa biva trajnom.“ Isus Krist je smrću na križu jednom zauvijek dao svoj život za naše spasenje i otkupljenje, oproštenje grijeha. Ali, ta se ista krvna žrtva, unaprijed ostvarena na Posljednjoj večeri, obnavlja i posadašnjuje na nekrvan način, po rukama svećenika na misi. „Ovo je Tijelo moje koje se za vas predaje."
  • „Spomen-čin smrti i uskrsnuća Gospodinova. Tim činom postajemo dionici njegove muke, smrti i uskrsnuća. Po pretvorbi kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu, on postaje stvarno prisutan. „Ovo činite meni na spomen!“
  • „Sveta gozba.“ Pričešćujući se, primamo stvarno prisutnog Krista. Sjedinjujemo se s njime koji se prinio za nas. „Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu."
  • „Zalog buduće slave.“ Primanje uskrslog Krista predokus je vječnoga života, gozbe u Božjem kraljevstvu. To činimo „dok on ne dođe“.
  • „Euharistija – zahvalna žrtva Ocu“, za sva dobročinstva: za stvaranje, otkupljenje i posvećenje.

Misu ne slavimo sami, već u zajedništvu. „Euharistija stvara Crkvu.“ Na misi se cijela Crkva s Kristom prinosi Ocu. I mi se na svakoj misi sjedinjujemo u Isusovoj žrtvi surađujući u svojemu spasenju. Prikazujemo Ocu cijeli svoj život ili nama posebno važne nakane.

I na kraju, sâm naziv misa označava poslanje svakoga od nas. Ne ostajemo u crkvi bježeći od svijeta. Nahranjeni Riječju Božjom i euharistijskim otajstvima, odlazimo u svijet svjedočeći i noseći Krista onima s kojima se susrećemo.

Redovito se djeca 3. razreda osnovne škole pripremaju za prvu svetu pričest. Odrasli koji još nisu pristupili ovom sakramentu također prolaze kroz program pripreme

DANAS U ŽUPI

00:00 cjelonoćno klanjanje
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1
07:30 jutarnja misa
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1

RASPORED MISA I POBOŽNOSTI

Nedjeljom - u školi:
09:00 župna misa
18:30 misa s mladima
Radnim danom
(osim ponedjeljka)
- u Pastoralnom centru:
18:00 krunica
18:00 prilika za ispovijed
18:30 misa
Subotom
- u Pastoralnom centru:
07:30 misa
Euharistijsko klanjanje: četvrtkom od 19 do 19,30 sati, petkom cjelonoćno.
Ispovijed: pola sata prije mise.

ŽUPNI OGLASI | LISTIĆ

br. 659 | god. 15. | 23.6.2024.

listic

ŽUPNI URED

Župni ured otvoren je od utorka do petka, nakon mise.