Zašto Katolička Crkva?

10 RAZLOGA DA SLIJEDIŠ ISUSA KRISTA U KATOLIČKOJ CRKVI

  1. To je Crkva koju je osnovao Isus Krist

    Osnovao ju je kada je Šimuna nazvao Petrom – stijenom na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. Pogledaj Mt 16,17-18. Svaku drugu denominaciju, zajednicu ili sektu započeo je netko (ili nekolicina ljudi), a ne Isus! Katoličku Crkvu možemo slijediti od pape Franje do Petra! Ako želiš slijediti Isusa, slijedi ga kroz Njegovu Crkvu.

  2. Euharistija

    Nema boljeg načina za jačanje osobne veze s Isusom od primanja Njega, Njegova Tijela i Krvi, Duše i Božanstva, u Euharistiji. On je Kruh Života. Mnogima je teško vjerovati u Euharistiju. Bilo je teško i Isusovim učenicima - pročitaj 6. poglavlje Ivanovog evanđelja. Bez obzira što ti mislio, sjeti se Božjih riječi: "Zaista, zaista kažem vam, ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi." (Iv 6,53)

  3. Sveti Otac – papa

    Što? Papa??? Apsolutno! Pazi – skoro svi kršćani (i katolici!) vjeruju da je Biblija nepogrješiva Božja Riječ nadahnuta Duhom Svetim. Pa zašto bi se itko oslanjao na ljudsko mišljenje i objašnjenje? Kada se to dogodi, rezultat je očit – više od 20 000 denominacija, zajednica i sekti – svaka s drugim objašnjenjem. S papom znamo da nam je Istina objavljena onako kako Bog želi jer je On tu vlast dao Petru (Mt 16,19). Koliko god pape bili sveti ili "ne sveti", nauk Katoličke Crkve nije se promijenio 2000 godina! (Euharistija, Trojstvo, Marija, sakramenti...). Kroz sve vrijeme i sve kulture možemo se osloniti na Svetu Stolicu da nas vodi. Kad god netko tvrdi da zna "točno" objašnjenje nekog biblijskog retka ili vjerske istine, pitaj ga – zašto bi tvoje mišljenje bilo točnije od moga ili ičijeg drugog? Možemo mirno pustiti da Duh Sveti vodi Papu u pitanjima vjere, kao što je vodio pisce Biblije.

  4. Marija

    "Evo ti majke!" (Iv 19,26) Ove je riječi Isus izrekao Ivanu viseći na križu, ali su upućene i nama danas. Na svome putu kao učenici Isusa Krista imamo važnu prijateljicu – Mariju! Tko će nam bolje pomoći da slijedimo Krista od prve kršćanke? Doista, Marija je bila prva osoba koja je Isusu rekla "Da" (Lk 1,38). Ona nas želi privući bliže Njemu – sjeti se njenih riječi na vjenčanju u Kani: "Što god vam rekne, učinite." (Iv 2,5) Ona je naša saveznica u bitci protiv zla, a krunica oružje protiv Sotone.

  5. Sveci

    Kristovi sljedbenici su u ovome trenutku ili na zemlji, ili u čistilištu, ili na nebu (Katekizam Katoličke Crkve 954). Kada kažemo "općinstvo svetih", združujemo sve tri skupine, jer smo svi mi članovi Tijela Kristovog – Crkve! Zajedno se radujemo i zajedno patimo. Jesi li ikada zamolio nekoga da moli za tebe? Jesi li ti prihvatio i molio za nekoga drugog? Pa, ako nam je to dovoljno dobro, nama koji smo ipak grešnici, kako li je tek dobro zamoliti one koji su već u nebu da mole za nas! Imamo utjecajne prijatelje koji se mogu pred Bogom zauzeti za nas – tražimo njihovu pomoć!

  6. Sakramenti

    Je li moguće voziti od Rima do Zagreba bez uzimanja benzina? Naravno da ne. Također je nemoguće proći kroz svoj život, doći u nebo, bez uzimanja goriva koje nam daje Bog. Sakramenti čine upravo to – daju nam Božju snagu – milost. Neke sakramente primamo samo jednom, i oni ostavljaju trajan znak na našoj duši – krštenje, potvrda, sveti red. Druge trebamo često primati – euharistiju i sakrament pomirenja. Sakramenti su vidljivi znakovi koji uključuju naša osjetila (vid, sluh, opip...) dok se "prave stvari" koje ne vidimo događaju u nama. Kroz sakramente Duh Sveti djeluje u nama. Ispovijed će ti pomoći da prekineš s grijesima zbog kojih se ispovijedaš. Euharistija ti pomaže živjeti životom sličnijim Kristovom. Sakramenti nas povezuju s Bogom. Ostani i ti povezan s njim!

  7. Život

    Katolička Crkva čvrsto zastupa (mnogo puta potpuno sama) učenje o svetosti života. Pobačaj, eutanazija, smrtna kazna i kontracepcija miješaju se u stvaranje ili prirodni završetak života. Samo Bog je Stvoritelj života – tko smo mi da preuzimamo tu ulogu?

  8. Sveto pismo i Tradicija – Predaja

    Katolička Crkva naučava da je ono što je Isus govorio i činio preneseno preko apostola kroz Bibliju i crkvenu Predaju. "Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom." (2 Sol 2,15). Pokušaj u Bibliji pronaći riječ "Trojstvo", ili riječ "utjelovljenje". Pa ipak, u to vjeruju svi kršćani. To je došlo po Predaji – papa i biskupi (crkveno Učiteljstvo) vođeni Duhom Svetim proglasili su to učenjem Crkve, dogmom. Ili... popis knjiga koje se nalaze u Bibliji – Kanon – sastavila je Katolička Crkva koristeći se Tradicijom. Predaja se bavi pitanjima vjere i morala.

  9. Molitva

    Sv. Pavao nas podsjeća: "bez prestanka se molite!" (1 Sol 5,17). Bogatstvo i punina molitvi Katoličke Crkve bez premca je. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Krunica, devetnice, molitve svecima, molitve Duhu Svetom... Lijepo je moliti svojim riječima, ali ponekad riječi teško dolaze, posebno u teškim situacijama. Molitve Crkve uvijek su tu, spremne da nam pomognu u odnosu s Bogom. Imamo molitve za posebne prilike, molitve hvale, molitve za oproštenje, molitve u tuzi... U molitvama Crkve imamo cijeli arsenal za borbu protiv zla. Najvažnija stvar vezana za molitvu je... moliti.

  10. Katolička Crkva posjeduje "Istinu, cijelu Istinu, i ništa osim Istine"

    Katolička Crkva ne kaže, niti je ikada rekla, da netko mora biti katolik da bi se spasio. Kaže da je Isus dao Crkvi "puninu sredstava spasenja" (KKC 830). To znači da se sva sredstva koja je Isus stavio na raspolaganje svojim učenicima nalaze u Katoličkoj Crkvi. Ostale crkvene zajednice imaju elemente istine, i možemo mnogo naučiti od kršćana koji su u drugim zajednicama, ali, želimo li cijelu Istinu, nalazimo je u Katoličkoj Crkvi. U današnjem svijetu, gdje mnoge denominacije, organizacije, sekte, pojedinci, filozofi tvrde da posjeduju "istinu", možemo biti mirni u punini Katoličke Crkve, koju sv. Pavao naziva "stup i uporište istine". (1 Tim 3,15)

© Catholic Youth Ministry Group 2009
Sva prava pridržana

DANAS U ŽUPI

09:00 župna misa
OŠ Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A
16:30 zbor mladih
Pastoralni centar, Z. Rogoza 1
18:30 misa s mladima
OŠ Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A

RASPORED MISA I POBOŽNOSTI

Nedjeljom - u školi:
09:00 župna misa
18:30 misa s mladima
Radnim danom
(osim ponedjeljka)
- u Pastoralnom centru:
18:00 krunica
18:00 prilika za ispovijed
18:30 misa
Subotom
- u Pastoralnom centru:
07:30 misa
Euharistijsko klanjanje: četvrtkom od 19 do 19,30 sati, petkom cjelonoćno.
Ispovijed: pola sata prije mise.

ŽUPNI OGLASI | LISTIĆ

br. 659 | god. 15. | 23.6.2024.

listic

ŽUPNI URED

Župni ured otvoren je od utorka do petka, nakon mise.